Class 12 NCERT Solutions Flamingo English The Last Lesson

NCERT Solutions for Class 12 Flamingo English The Last Lesson is provided here according to the latest NCERT (CBSE) guidelines. Students can further clear all their doubts and also get better marks in the exam. With these solutions, students will be able to understand each topic clearly and at the same time prepare well for the exams. Students can easily access the solutions which include important chapter questions and detailed explanations provided by our experts. To give you a brief idea of the chapter, it basically deals with topics like.

  • Understanding how the people in this story suddenly realise how precious their language is to them
  • Briefly comment on how it is possible to carry pride in one’s language too far
  • Discuss what ‘linguistic chauvinism’ means
Class 12
Subject English
Chapter 1 The Last Lesson

I thought he was making fun of me, and reached M. Hamel’s little garden all out of breath.Usually, when school began, there was a great bustle, which could be heard out in the street, the opening and closing of desks, lessons repeated in unison, very loud, with our hands over our ears to understand better, and the teacher’s great ruler rapping on the table. But now it was all so still! I had counted on the commotion to get to my desk without being seen; but, of course, that day everything had to be as quiet as Sunday morning. Through the window I saw my classmates, already in their places, and M. Hamel walking up and down with his terrible iron ruler under his arm. I had to open the door and go in before everybody. You can imagine how I blushed and how frightened I was.But nothing happened. M. Hamel saw me and said very kindly, “Go to your place quickly, little Franz. We were beginning without you. Get class 12 English NCERT solutions for chapter 1-The Last Lesson below. These solutions consist of answers to all the important questions in NCERT book chapter 1.

Section Number Topics Covered Name
1 In great dread of
1.1 Counted on
1.2 Thumbed at the edges
1.3 In unison
1.4 A great bustle
1.5 Reproach ourselves with

Whenever I looked up from my writing I saw M. Hamel sitting motionless in his chair and gazing first at one thing,then at another, as if he wanted to fix in his mind just how everything looked in that little school-room. Fancy! For forty years he had been there in the same place, with his garden outside the window and his class in front of him just like that. Only the desks and benches had been worn smooth; the walnut-trees in the garden were taller, and the hopvine that he had planted himself twined about the windows to the roof. How it must have broken his heart to leave it all, poor man; to hear his sister moving about in the room above, packing their trunks! For they must leave the country next day.But he had the courage to hear every lesson to the very last. After the writing, we had a lesson in history, and then the babies chanted their ba, be bi, bo, bu. Down there at the back of the room old Hauser had put on his spectacles and, holding his primer in both hands, spelled the letters with them. You could see that he, too, was crying; his voice trembled with emotion, and it was so funny to hear him that we all wanted to laugh and cry. Ah, how well I remember it, that last lesson! All at once the church-clock struck twelve. Then the Angelus. At the same moment the trumpets of the Prussians, returning from drill, sounded under our windows. M. Hamel stood up, very pale, in his chair.I never saw him look so tall.

NCERT Solutions for Class 12 Flamingo English The Last Lesson

Class 12 English TextBook Solved

1. What was Franz expected to be prepared with for school that day?
Ans:That day Franz was expected to be prepared with participles because M. Hamel had said that he would question them on participles. Franz did not know anything about participles.
2. What did Franz notice that was unusual about the school that day?
Ans: Usually, when school began, there was a great bustle, which could be heard out in the street. But it was all very still that day. Everything was as quiet as Sunday morning. There was no opening or closing of desks. His classmates were already in their places. The teacher’s great ruler instead of rapping on the table, was under M. Hamel’s arm.
3. What had been put up on the bulletin-board?
Ans: For the last two years all the bad news had come from the bulletin-board. An order had come from Berlin to teach only German in the schools of Alsace and Lorraine. The Germans had put up this notice on the bulletin-board.
4. What changes did the order from Berlin cause in school that day?
Ans: M. Hamel had put on his best dress—his beautiful green coat, his frilled shirt and the little black silk cap, all embroidered. The whole school seemed so strange and solemn. On the back benches that were always empty, the elderly village people were sitting quietly like the kids.
5. How did Franz’s feelings about M. Hamel and school change?
Ans: Franz came to know that it was the last lesson in French that M. Hamel would give them. From the next day they will be taught only German. Then he felt sorry for not learning his lessons properly. His books, which seemed a nuisance and a burden earlier were now old friends. His feelings about M. Hamel also changed. He forgot all about his ruler and how cranky he was.
6.The people? in this story suddenly realise how1 precious their language is to them. What shows you this? Why does this happen?
Ans: M. Hamel told the students and villagers that henceforth only German would be taught in the schools of Alsace and Lorraine. Those who called themselves Frenchmen would neither be able to speak nor write it. He praised French as the most beautiful, the clearest and most logical language in the world. He said that for the enslaved people, their language was the key to their prison. Then the people realised how precious their language was to them. This shows people’s love for their own culture, traditions and country. Pride in one’s language reflects pride in the motherland.
7. Franz thinks, “Will they make them sing in German, even the pigeonsT’ What could this mean?
Ans: This comment of Franz shows a Frenchman’s typical reaction to the imposition of learning German, the language of the conquerors. Being deprived of the learning of mother tongue would mean cutting off all bonds with the motherland. Teaching the pigeons to sing in German indicates how far the Germans would go in their attempts of linguistic chauvinism.
8. “When a people are en slaved, as long as th ey hold fast to their language it is as if they had the key to their prison.” Can you think of examples in history where a conquered people had their lan¬guage taken away from them or had a language imposed on them?
Ans: Mother tongue helps a person to express his feelings and thoughts most lucidly and intimately. Conquerors try to subdue and control the people of the enslaved territory by enforcing many measures such as use of force to crush dissent and imposing their own language on them.
From time immemorial the victorious nations have imposed their own language on the conquered people and taken away their own language from them. The Romans conquered many parts of Europe and replaced the local languages by their own language— Latin. Later on Spanish, Pourtuguese, Italian and French developed from Latin. The Muslim invaders imposed Arabic and Persian in the countries of Asia overpowered by them. In many Arab countries the local religion and language have disappeared. In India, a new language Urdu developed from the mixture of Persian and Hindi.

9. What happens to a linguistic minority in a state? How do you think they can keep their language alive? For example:
Punjabis in Bangalore
Tamilians in Mumbai
Kannadigas in Delhi
Gujaratis in Kolkata

Ans. The linguistic minority in any state is easily marked and faces the same discrimination as the religious, social or ethnic minorities. There is, however, a pronounced difference in the treatment meted out and the level of acceptance displayed by the majority community in that region/city. Some cities like Delhi, Mumbai are cosmopolitan in outlook.
The linguistic minority tries to preserve its identity through an intimate contact, interaction and preservation of their language in social get-togethers, family functions and festivals of their own region. Adherence to social customs and traditions in family gatherings/group meetings of women also promote the unity between members of the linguistic minority.In short, they create a mini-Punjab in Bangalore, mini-Chennai in Mumbai, mini-Bangalore in Delhi and mini-Surat in Kolkata.

10. Is it possible to carry pride in one’s language too far? Do you know what “lin¬guistic chauvinism” means?
Ans. ‘Linguistic chauvinism’ means an aggressive and unreasonable belief that your own language is better than all others. This shows an excessive or prejudiced support for one’s own language. Sometimes pride in one’s own language goes too for and the linguistic enthusiasts can be easily identified by their extreme zeal for the preservation and spread of their language. In their enthusiasm, love and support for their own language, they tend to forget that other languages too have their own merits, long history of art, culture and literature behind them. Instead of bringing unity and winning over others as friends, having excessive pride in one’s own language creates ill-will and disintegration. The stiff-resistance to the acceptance of Hindi as national language by the southern states of India is a direct outcome of the fear of being dominated by Hindi enthusiasts. The result is that ‘One India’ remains only a slogan.
11. English is a language that contains words from many other languages. This inclusiveness is one of the reasons it is now a “world language”. For example’.
petite – French
kindergarten – German
capital – Latin
democracy – Greek
bazaar – Hindi
Find out the origins of the following words:
tycoon barbecue zero
tulip veranda ski
logo robot trek
bandicoot

Ans.Word Origin Word Origin
Tycoon Japanese Veranda Portuguese
Tulip Persian Robot Czech
Logo Greek Zero Arabic
Bandicoot Telugu Ski Norwegian
Barbecue Spanish Trek South African Dutch

12. Notice the underlined words in these sentences and tick the option that best explains their meaning:
(a) “What a thunderclap these words were to me!”
The words were
(i)loud and clear.
(ii)startling and unexpected.
(iii) pleasant and welcome.
(b)“When a people are enslaved, as long as they hold fast to their language it is as if they had the key to their prison.”
It is as if they have the key to the prison as long as they
(i)do not lose their language.
(ii)are attached to their language.
(iii)quickly learn the conqueror’s language.
(c)Don’t go so fast, you will get to your school in plenty of time. You will get to your school.
(i)very late.
(ii)too early.
(iii)early enough.
(d)I never saw him look so tall.
M. Hamel (i) had grown physically taller.
(ii) seemed very confident.
(iii) stood on the chair.

Ans. (a) (ii) startling and unexpected.
(b) (ii) are attached to their language.
(c)(iii) early enough.
(d)(ii) seemed very confident.

13.Read this sentence:
M. Hamel had said that he would question us on participles.
In the sentence above, the verb form “had said” in the first part is used to indicate an “earlier past”. The whole story is narrated in the past. M. Hamel’s “saying” happened earlier than the events in this story. This form of the verb is called the past perfect.
Pick out five sentences from the story with this form of the verb and say why this form has been used.

Ans. (i)I had counted commotion to urge to my desk without being seen; but, of course, that day everything had to be as quiet as Sunday morning
Reason: The ‘coming’ of bad news happened earlier than the bulletin in the story.
(ii)Not till then, once I had a got little over my fright, did I see that our teacher had on his beautiful green coat prize days
Reason: The event of ‘bringing’ happened earlier than Franz noticed it.
(iii) That was what they had put up at the town-hall!
Reason: The ‘putting up’ of bulletin happened earlier. Now it is recalled.
(iv)they had not gone to school more.
Reason: The action of ‘not going* happened much earlier.
(v)the hopvine that he had planted himself twined about the windows to the roof.
Reason:The ‘planting’ of hopvine happened earlier than its twining about the windows.
Find below NCERT Solutions for all subjects of Class 12

Class 12 NCERT Solutions
Class 12 NCERT Solutions For Biology
NCERT Solutions For Class 12 Physics
NCERT Solutions For Class 12 Chemistry
Class 12 NCERT Solutions For Maths
NCERT Solutions For Class 12 Hindi
NCERT Solutions For Class 12 History
NCERT Solutions For Class 12 Business Studies
NCERT Solutions For Class 12 Accountancy Part 1
Class 12 NCERT Solutions For Accountancy Part 2
Class 12 NCERT Solutions For Psychology
NCERT Solutions For Class 12 Geography
Class 12 NCERT Solutions For Sociology
Class 12 NCERT Solutions For Economics
NCERT Solutions For Class 12 Micro-Economics
NCERT Solutions For Class 12 Macro-Economics
NCERT Solutions For Class 12 Sanskrit
Class 12 NCERT Solutions For Computer Science
NCERT Solutions For Class 12 Political Science

Leave Your Answer