NCERT Solutions Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher

NCERT Solutions Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher

Free Download

The NCERT Solutions available are provided to students for easy comprehension in understanding different topics present in the chapters. Students can refer to these solutions to prepare themselves for the final exams. To know more about the NCERT Solutions for class 7 English, check out the bullet points below:

  • This chapter tells us the story of ant’s life which sounds almost untrue.
  • The ant is the smallest insect that people keep as pets to observe their behaviour.
  • Ants do their share of work honestly, wisely and bravely in a group without interfering with each other’s work.

Thus this is the NCERT Solutions for class 7. To know more about NCERT Solutions keep visiting!

NCERT Solutions English Chapter 1 The Tiny Teacher

Comprehension check: Solutions of Questions 011 Page Number : 3

Q1: The story of an ant’s life sounds almost untrue. The italicised phrase means

(i) highly exaggerated.

(ii) to remarkable to be true.

(iii) not based on facts.

Answer :

The italicised phrase means too remarkable to be true.

Q2: Complete the following sentences.

(i) An ant is the smallest,

(ii) We know a number of facts about an ant’s life because

Answer :

(i) An ant is the smallest. the commonest and the wisest insect.

(ii)We know a number of facts about an ant’s life because people have kept ants as pets and have watched their daily behaviour closely.

Q3: In what ways is an ant’s life peaceful?

Answer :

An ant’s life is peaceful because each ant does its share of work intelligently and bravely, and never fights with other members of the group.

Q4: How long does it take for a grub to become a complete ant?

Answer:

After two or three weeks, a grub becomes a cocoon. After another three weeks, the cocoon breaks and a complete ant appears.

Q5: Why do the worker ants carry the grubs about?

Answer :

The worker ants carry the grubs about daily for airing, exercise and sunshine.

Q6. What jobs are new ants trained for?

Answer :

The new ants are trained as workers. soldiers. builders. cleaners. etc.

Q7. Name some other creatures that live in anthills.

Answer :

Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants and the greenfly.

Q8: Mention three things we can learn from the ‘tiny teacher’. Give reasons for choosing these items.

Answer :

Three things we can learn from the ‘tiny teacher’ are a sense of duty and discipline, cleanliness and loyalty to the land where they live. These are the qualities that most humans lack.

Exercise: Solutions of Questions on Page Number: 5

Q1 : (i) What problems are you likely to face if you keep ants as pets?

(ii)When a group of bees finds nectar, it informs other bees of its location, quantity, etc. through dancing. Can you guess what ants communicate to their fellow ants by touching one another’s feelers?

Answer:

(i) There might be several problems if we keep ants as pets. They spoil food and eatables. They bite. They won’t listen to our orders.

(ii) Ants communicate about food newly found by them to their fellow ants by touching one another’s feelers.

Q2: Complete the following poem with words from the box below. Then recite the poem.
Soldiers live in barracks

And birds in  ___________,

Much like a snake that rests In

a ___________.No horse is able To

sleep except in a ___________
And a dog lives well,

Mind you, only in a _________

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an —-.

hole kennel nests anthill stable

Answer:

Soldiers live in barracks

And birds in nests,

Much like a snake that rests

In a hole. No horse is able

To sleep except in a stable.

And a dog lives well,

Mind you, only in a kennel.

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an anthill.

 

 

ncert solutions for class 7 english chapter 1 the tiny teacher 1
ncert solutions for class 7 english chapter 1 the tiny teacher 2
ncert solutions for class 7 english chapter 1 the tiny teacher 3

Leave Your Answer