NCERT Solutions Class 8 English It So Happened Children At Work

NCERT Solutions Class 8 English It So Happened Children At Work Free Download

The NCERT Solutions available are provided to students to understand different topics present in the chapters. Students can refer to these solutions to prepare themselves for the final exams. To know more about the NCERT Solutions for class 8 English chapter Children at work, check out the summary and bullet points below:

Subject English 
Class 8
Book It So Happened
Chapter Children At Work

Summary of the chapter Childre at Work 

Children at work is a story that revolves around an eleven-year-old boy, Velu. His father was a drunkard, and he snatched money from Velu and his sister. He used to beat them up every day. He decided to run away from his house. Velu ran away from his home to escape from his father’s beating. After roaming around Conoor the whole day, he gets into Kanyakumari express without a ticket as he had no money. 

Velu reached Chennai central station, and he saw people were rushing. He became weak as he had not slept in the last night. His legs were trembling, and he felt lonely in the new place. A girl called Jaya saw him and talked to him. Velu was hesitant to speak to her as she was wearing banian and had untidy hair. She was holding a vast sack on her shoulder. Jaya was a ragpicker. She told him that she would arrange food for him and asked him to follow her. He was in a dilemma about if he could trust her or not. Yet, having no other options, he follows her across the busy street. Velu was scared. Jaya warned him not to be caught by the police as they passed by the central jail. Finally, after an hour they reach a building where the wedding ceremony took place. Jaya found two bananas and vada in the garbage bin; she offered him a banana and vada. Velu was hesitant to eat it, but being hungry and having no options, he ate it. 

Jaya took him to her house after the food. It was a slum. Her home is made up of waste metal sheets, tires, bricks, wood and plastic. Jaya explained to Velu that she picks scrap from here and there and sell them to scrapper for money. She asked him to help her. He agreed to the job she offered and decided to switch to a new job once he gets better. 

Important points from the chapter Children at Work

  • This chapter talks about the story of Velu, who had run away from home by being a small boy who was naturally tired, hungry and afraid.
  • He was alone, hungry and tired while travelling on the train. Velu did not have enough money for a train ticket.
  • He agreed to go after the strange girl because she promised to get him food and he was hungry.

Thus, this is the NCERT Solutions for class 8 English. To know more about NCERT Solutions, keep visiting!

NCERT Solutions Class 8 English It So Happened

 Children At Work

Comprehension check: Solutions of Questions on Page Number: 9

Q1:  Velu stood on the platform, but he felt “as if he was still on a moving train”. Why?

Answer: Velu stood on the platform but felt like he was still on a moving train because his legs were wobbly and shaky after the journey to Chennai. Usually, the effect of a moving train stays for some time after the end of the journey.

Q2:  What made him feel miserable?

Answer: Velu felt miserable and exhausted because he had run away from his village two days ago and had not eaten anything except some peanuts and a piece of jaggery for the last two days.

Q3: (i) Velu travelled without a ticket. Why?

(ii) How did he escape the ticket collector’s attention?

Answer: (i)Velu travelled without a ticket because he had no money to buy a ticket.

(ii)He escaped the ticket collector’s attention because, luckily, the ticket collector did not come to the unreserved compartment.

Q4:  Why had Velu run away from home?

Answer: Velu had run away from home because his father used to beat him every day. His father would also spend the money earned by Velu and his sisters on drinking.

Q5: Why did he decide to follow the ‘strange’ girl?

Answer: He decided to follow the ‘strange’ girl because he did not know where and what to do. He did not have a plan for himself.

Q6: Can Velu read Tamil and English? How do you know?

Answer: Velu could read Tamil but not English. When he saw the vast signboard, he could not understand what it meant because the writing was in English. Later, when the girl pointed at a large building, Velu read the Tamil sign and realised that the building was the Central Jail.

Q7: “If you are not careful, you will soon be counting bars there,” the girl said. 

(i) What is she referring to? 

(ii) What does she mean when she says, “If you are not careful…”? (She says something a little later which means the same. Find that sentence.)

Answer: (i)She was referring to the Central Jail.

(ii)When she said “If you are not careful…” to Velu, she meant that he should not get caught. All he had to do to stay away from jail was not to do something stupid and get caught by policemen.

Q8: (i) Where did the girl lead Velu to?

(ii) What did they get to eat?

Answer: (i)The girl led Velu to Sri Rajarajeshwari Prasanna Kalyana Mandapam. She took him behind the hall near a big garbage bin that was overflowing with rubbish. A wedding was taking place there.

(ii)Velu got a banana and a vada, while the girl got only one banana to eat.

Q9: What work did she do? Think of a one-word answer.

Answer: She was a ragpicker.

Q10: (i) What material are the ‘strange’ huts made out of? (ii) Why does Velu find them strange?

Answer: (i)The ‘strange’ huts were made of metal sheets, tyres, bricks, wood, and plastic.

(ii)Velu found the huts strange because, in his village, the houses were made of mud and palm leaves. The sheds he saw were made up of all sorts of things and looked like they could fall at any moment.

Q11: What sort of things did Jaya and children like her collect, and what did they do with those things?

Answer: Jaya and children like her collected paper, plastic, glass, and other such things. They sold these items to Jam Bazaar Jaggu, who further sold them to a factory.

Q12: Is Velu happy or unhappy to find work? Give a reason for your answer.

Answer: Velu was unhappy to find work because he had not run away from home to dig through garbage bins. The only job he had ever done was weeding and taking cows out to graze. However, since he did not know Chennai too well, he decided to work as a ragpicker until he found a better job.

Exercise: Solutions of Questions on Page Number: 16

Q1: Is Velu a smart boy? Which instances in the text show that he is or isn’t?

Answer: Yes. Velu seems to be a smart boy. He ran away from home because of dire circumstances. When he reached Chennai, the girl, who was a ragpicker, tried to help him. Initially, he thought of not taking her help. However, he was smart enough to realise that he was starving and did not know where to go. Therefore, he followed the girl. He knew how to read Tamil. When the girl told him to eat the banana that she found in the garbage, he refused at first. However, he quickly realised that he was starving and, therefore, ate it. Even though he found the place and even the girl very strange, he continued to walk along with her. He tried to understand why she collected rubbish. He knew that he had not come to the big city to collect garbage; however, he adjusted to the circumstances and decided to do the same work till he found a better job.

Q2. Do you think Jaya is a brave and sensitive child with a sense of humour? Find instances of her courage, kind nature and humour in the text.

Answer: Yes, Jaya was a brave and sensitive child with a sense of humour. She was a ragpicker and knew how to live in the city. Jaya knew her way around Chennai, which is a fairly big city. Velu was highly nervous and confused about crossing the busy street. Jaya dragged him through quickly crossed the road. She was a brave girl. She knew where to find food. She knew that one has to be careful not to get caught by the police.

Jaya was also a very sensitive and kind girl as she helped Velu in all possible ways. She understood that he had run away from home as she had seen many others like him. She also understood that he was hungry. She helped him cross the road and found him something to eat. Then, she also told him how he could earn his own money. She also gave him an empty sack and a pair of shoes for this purpose. Jaya was also of a humorous nature. When she saw Velu sitting at the platform, she asked him if he was there to become rich.

When Velu could not cross the road, she dragged him to the other side of the road and said, “What do you think you’re doing? Grazing cows? If you stand around in the middle of the road like that, you’ll be chutney.” When Velu asked her if they would eat at the hall where the wedding was taking place, she replied, “Hopes!” by shaking her thumb under his nose. They could never have been able to eat there. When she gave him a banana from the garbage, he was shocked and asked if they would eat that food.

She replied wittily, “Chey! What do you think I am? A dog? I only take untouched food.” When he asked her name, she said, “Oho! So you’ve been following me around without even knowing my name.” She helped him throughout and kept answering his questions with a sense of humour.

Q3: What one throws away as waste may be valuable to others. Do you find this sentence meaningful in the context of this story? How?

Answer: Yes, this story shows that what one throws away as waste might be valuable to others. People throw-away empty bottles, papers, and broken glasses as waste they do not use for them. Jaya and other children like her collect these items and other things and earn a living by selling these to others. People throw-away food that is extra or has gone rotten. At weddings, a lot of food is wasted and goes to the garbage bins. These poor children eat from the bins and satisfy their hunger. The old shoes and tattered clothes that people throw after use help poor people such as these children. In the story, Velu’s feet were burning because of excessive heat. Jaya gave him an old pair of shoes, which did not have laces so that his feet were somehow protected.

We can say that this story shows in more ways than one that what one throws away as waste may be valuable to others.

Leave Your Answer