NCERT Solutions Class 9 English Beehive If I Were You

NCERT Class 9 English Solutions If I Were You PDF

Free Download

The NCERT Solutions available are provided to students for easy comprehension in understanding different topics present in the chapters. Students can refer to these solutions to prepare themselves for the final exams. To know more about the NCERT Solutions for Class 9 English Beehive, If I Were You, check out the summary and the points below:

Subject English
Class 9
Book English Beehive
Chapter If I Were You

Summary of the Play If I were you

Douglas James wrote the play. The story starts with Gerrard answering a phone call from his client, for whom he promises to deliver the props for rehearsal. Gerrard is an actor-playwright. He is busy packing for travel, and an intruder surprises him by holding a revolver from behind. The intruder introduces himself as a robber and wants to use Gerrard’s car and house for his scheme, and the robber announces that he will kill Gerrard and later assume his identity as there is a good resemblance between them. He surprises him by saying that he has noticed his manner of speech. Now he will change his identity to escape from the cops as they are searching for him for having killed one of his colleagues. He also said that he came to know about him by overhearing the conversation between two people. But Gerrard fools the intruder by saying that he, too, is running from the law and about to flee. He asked the intruder to check himself outside if everything is safe for them to escape. The moment the intruder peeps into the dark cupboard, Gerrard pushes him to the closet and knocking the revolver out of his hand. The intruder keeps shouting and rattling the door. But Gerard gets down to his work and answers a phone call by apologizing for not delivering the props for rehearsal, and he also requests the caller to send a sergeant to his place. Meanwhile, he keeps guarding the cupboard with the revolver. The incident so amuses Gerrard, and he decides to use this in his next play. 

Important points from the chapter If I were you

  • This chapter tells us about the story of Gerrard, who lives alone in a cottage and one day encounters an intruder in his house.
  • Gerrard is aware of the intruder’s presence and sarcastically announces his appearance in the cottage.
  • To save himself from the intruder, Gerrard warns the intruder that he is armed with bullets.
  • The entire story revolves around the conversation between Gerard and the intruder. The intruder plans to kill Gerrard and take his identity.
  • The intruder has killed people in the past and has no remorse about killing again in the future.

Thus, these are the NCERT Solutions for class 9 English. To know more, keep visiting!

NCERT Class 9 English Solutions If I Were You

  1. Answer these questions.

Question 1. “At last a sympathetic audience.”

(i) Who says this?

(ii) Why does he say it?

(iii) Is he sarcastic or serious?

Answer:

(i) Gerrard says the given statement.

(ii) He says it when the intruder asks him to talk about himself.

(iii) He is sarcastic.

Question 2. Why does the intruder choose Gerrard as the man whose identity he wants to take on?

Answer: The intruder chose Gerrard as the man whose identity he wants to take on because Gerrard is a mystery man who phones his orders and sometimes goes away suddenly and comes back just the same.

Question 3. “I said it with bullets.”

(i) Who says this?

(ii) What does it mean?

(iii) Is it the truth? What is the speaker’s reason for saying this?

Answer:

(i) Gerrard says the given statement.

(ii) It means that when he was in trouble, he had shot someone to escape.

(iii) No, it is not the truth. Gerrard says this to manipulate the intruder so that he does not kill him.

Question 4. What is Gerrard’s profession? Quote the parts of the play that support your answer.

Answer: Gerrard’s profession is that of a dramatist.

The parts of the play that support that imply this are:

“In most melodramas, the villain is foolish enough to delay his killing long enough to be frustrated”.

“Sorry I can’t let you have the props in time for rehearsal…”

“I think I’ll put it in my next play.”

“At last a sympathetic audience!”

Question 5. “You’ll soon stop being smart.”

(i) Who says this?

(ii) Why does the speaker say it?

(iii) What according to the speaker will stop Gerrard from being smart?

Answer:

(i) The intruder says the given statement.

(ii) The intruder says this to scare Gerrard and know more about him.

(iii) The speaker intends to kill Gerrard. According to the speaker, when Gerrard gets to know that he came to Gerrard to kill him and steal his identity, he would become scared and stop being smart.

Question 6. “They can’t hang me twice.”

(i) Who says this?

(ii) Why does the speaker say it?

Answer:

(i) The intruder says the given statement.

(ii) The speaker says this because he had already murdered someone. So, it is not a big deal for him to kill another man. He can’t be hanged twice.

Question 7. “A mystery I propose to explain.” What is the mystery the speaker proposes to explain?

Answer: The mystery that the speaker, Gerrard, proposes to explain is why he himself is a mystery man. He explains to the intruder that he himself is a criminal who is on the run. That is the reason why he does not meet tradespeople. He says that he murdered someone and got away with it. But now he was in trouble and that’s why his bag was all packed to escape again.

Question 8. “This is your big surprise.”

(i) Where has this been said in the play?

(ii) What is the surprise?

Answer:

(i) This statement has been said twice in the play.

Once when the intruder is trying to scare Gerrard and the second time when Gerrard is explaining to him why he won’t kill him for a good reason.

(ii) The surprise in the first utterance of the statement is that the intruder expresses his intention to kill Gerrard.

The surprise in the second utterance of the statement is that Gerrard explains to him that he himself is a criminal on the run which is why it won’t do any good to the intruder to kill him and steal his identity.

  1. Consult your dictionary and choose the correct word from the pairs given in brackets.
  2. The (site, cite) of the accident was (ghastly/ghostly).
  3. Our college (principle/principal) is very strict.
  4. I studied (continuously/continually) for eight hours.
  5. The fog had an adverse (affect/effect) on the traffic.
  6. Cezanne, the famous French painter, was a brilliant (artist/artiste).
  7. The book that you gave me yesterday is an extraordinary (collage/college) of science fiction and mystery.
  8. Our school will (host/hoist) an exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation.
  9. Screw the lid tightly onto the top of the bottle and (shake/shape) well before using the contents.

Answer:

  1. The site of the accident was ghastly.
  2. Our college principal is very strict.
  3. I studied continuously for eight hours.
  4. The fog had an adverse effect on the traffic.
  5. Cezanne, the famous French painter, was a brilliant artist.
  6. The book that you gave me yesterday is an extraordinary collage of science fiction and mystery.
  7. Our school will host an exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation.
  8. Screw the lid tightly onto the top of the bottle and shake well before using the contents.
  9. Irony is when we say one thing but mean another, usually the opposite of what we say. When someone makes a mistake and you say, “Oh! that was clever!”That is ironic. You’re saying ‘clever‘ to mean ‘not clever.

Expressions we often use in an ironic fashion are:

  • Oh, wasn’t that clever!/Oh that was clever!
  • You have been a great help, I must say!
  • You’ve got yourself into a lovely mess, haven’t you?
  • Oh, very funny!/ How funny!

Leave Your Answer