NCERT Solutions Class 9 Geography Sst Natural Vegetation And Wildlife

NCERT Solutions Class 9 Geography Chapter 5 PDF Free Download

Access free NCERT solutions for class 9 social science (Geography) Chapter 5 – natural vegetation and wildlife here. The NCERT class 9 solutions that we are providing for students consist of important chapter questions which are also accompanied by detailed explanations given by our experts. This chapters important topics are more or less, class 9 geography chapter natural vegetation and wildlife PDF. It will enable the students to understand the chapter entirely and allow them to solve question answers independently. Our solutions are mainly designed to help students understand the concepts clearly and grasp topics quickly. NCERT solutions for class 9 social science geography chapter 6 for doing it yourself was designed by expert teachers from the latest edition of NCERT books to get good marks in board exams. We recommend you to study our CBSE class 9 geography chapter 5. They can clear all their doubts, revise thoroughly and prepare well as well as get better marks in exams. The solutions are based on NCERT (CBSE) guidelines. Some of the key points discussed in the chapter include;

  • Understanding Ecosystem, bio-reserve, etc.
  • Factors responsible for the distribution of plants and animals in India.
  • Different types of vegetation and forests.
  • Endangered species of plants and animals.
  • India’s rich heritage of flora and fauna.

Have a glimpse of CBSE class 9 geography NCERT solutions for chapter 5 – natural vegetation and wildlife below.

NCERT Solutions Geography Sst Natural Vegetation And Wildlife

Question 1: Choose the right answer from the four alternatives given below:

(i) To which one of the following types of vegetation does rubber belong to?

(a) Tundra

(b) Himalayan

(c) Tidal

(d) Tropical Evergreen

Answer: (d) Tropical Evergreen

(ii) Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than

(a) 100 cm

(b) 70 cm

(c) 50 cm

(d) less than 50 cm

Answer: (a) 100 cm

(iii) In which of the following state is the Simlipal bio-reserve located?

(a) Punjab

(b) Delhi

(c) Odisha

(d) West Bengal

Answer: (d) West Bengal

(iv) Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bio reserve?

(a) Manas

(b) Gulf of Mannar

(c) Nilgiri

(d) Nanda Devi

Answer: (a) Manas

Question 2: Answer the following questions briefly.

(i) Define an ecosystem.

(ii) What factors are responsible for the distribution of plants and animals in India?

(iii) What is a bio-reserve? Give two examples.

(iv) Name two animals having habitat in the tropical and montane type of vegetation.

Answer 2: (i) All the plants and animals in an area are interdependent on each other. The plants and animals; along with their physical environment make the ecosystem.

(ii) Relief (Land and soil) and Climate (Temperature, humidity, photoperiod and precipitation) are the factors which are responsible for the distribution of plants and animals in India.

(iii) A biosphere reserve is an area proposed by its residents, ratified by a national committee, and designated by UNESCO’s Man and Biosphere (MAB) program, which demonstrates innovative approaches to living and working in harmony with nature.

(iv) Tropical (Elephant, deer) and Montane (yak, snow leopard)

Question 3: Distinguish between

(i) Flora and Fauna

(ii) Tropical Evergreen and Deciduous forests

Answer 3: (i) Plant species comprise the flora, while animal species comprise the fauna.

(ii) Trees of evergreen forests do not shed their leaves at a fixed time in a year, while trees of deciduous forest shed their leaves at a fixed time in a year.

Question 4: Name different types of vegetation found in India and describe the vegetation of high altitudes.

Answer 4: There are five major types of vegetation in India: Tropical Rainforests, Tropical Deciduous Forests, Tropical Thom Forests and Scrubs, Montane Forests and Mangrove Forests. Montane Forest: The forests in the mountainous areas are called a montane forest. These forests are mainly found along the southern slopes of the Himalayas and at high altitudes in southern and north-eastern India. Kashmir stag, spotted deer, wild sheep, jackrabbit, Tibetan antelope, yak, snow leopard, squirrels, Shaggy horn wild ibex, bear, rare red panda, sheep and goats are the common animals in these forests.

Question 5: Quite a few species of plants and animals are endangered in India. Why?

Answer 5: Large scale deforestation has reduced the natural habitat of many plants and animals. Due to this, many species of plants and animals are endangered in India.

Question 6: Why has India a rich heritage of flora and fauna?

Answer 6: India has a variety of climatic conditions; like tropical, subtropical, desert and mountainous. Due to this, there are enough habitats for a large variety of flora and fauna. Due to this, India has a rich heritage of flora and fauna.

Leave Your Answer